Презентація програми ПРАКТИКА ПРО МИСТЕЦТВО, ПАМ’ЯТЬ ТА ІСТОРІЮ та лекція Луї Бікфорда

Культура пам’яті та колективна пам’ять відображають цінності суспільства, в якому ми живемо, і формують бачення майбутнього, яке ми прагнемо створити. 

19 липня в Київській Академії Медіа Мистецтв відбулася друга презентація нової освітньої програми ПРАКТИКА ПРО МИСТЕЦТВО, ПАМ’ЯТЬ ТА ІСТОРІЮ.

В умовах масштабних викликів війни культура пам’яті в Україні потребує системних змін на рівні законодавства, суспільної комунікації, етики та естетики. Тому цей курс орієнтований не тільки на митців та культурних діячів, а також на комунікаційників, креаторів, дизайнерів, режисерів, маркетологів – всіх тих, хто працює з важкими темами, створює комунікації в площинах пам’яті, культурного здобутку чи торкається теми війни, та потребує розуміння соціокультурних процесів, історичного контексту, впливу комунікацій і етичних підходів до них.

Однією з ключових подій презентації стала лекція Луї Бікфорда, викладача Columbia University і провідного експерта з роботи з пам’яттю у фонді “Партнерство за сильну Україну”. 

Луї Бікфорд, який має понад 25 років досвіду у сфері міжнародних прав людини та унікальну експертизу у меморіалізації, поділився своїм баченням щодо того, якою має бути меморіалізація в демократичному суспільстві.

У своїй лекції Бікфорд підняв важливі питання: чи мають проєкти з меморіалізації бути лише вшануванням жертв, або ж їхня роль повинна бути ширшою — наприклад, у підвищенні обізнаності та зміцненні демократичних інститутів? Ці питання стали основою для глибокої дискусії про роль меморіалізації у формуванні культурної пам’яті та її впливу на сучасність і майбутнє.

Особливу увагу було приділено досвіду з різних країн, що дозволило побачити різні форми вираження пам’яті та меморіалізації, а також почути про виклики та досягнення, з якими стикаються різні суспільства при реалізації цих проєктів.

Питання “How to Remember?” в контексті української культури пам’яті є надзвичайно актуальним і вимагає від нас не тільки збереження історичної правди, але й розвитку нових етичних підходів до меморіалізації, які сприятимуть зміцненню нашого суспільства та його демократичних цінностей. 

Наприкінці серпня стартує ПОГЛИБЛЕНИЙ КУРС освітньої програми Практика про мистецтво, пам’ять та історію.

Участь у цьому курсі дозволить не лише дослідити теоретичні аспекти меморіалізації, але й отримати практичні навички для розробки власних культурних продуктів, які сприятимуть саме меморіалізації, а не експлуатації травматичного досвіду спільноти.

Інтенсив пропонує глибоке занурення в історію, культуру та мистецтво через роботу зі спогадами, пам’яттю та спільнотами. Учасники отримають можливість поглибити свої знання та навички у різних аспектах індивідуальної практики, публічної та активістської діяльності.

Курс “Практика про мистецтво, пам’ять та історію” є освітньою програмою, що розробляється командою Громадської організації “Музей сучасного мистецтва” і реалізується у партнерстві з Kyiv Academy of Media Arts. Курс також реалізується за підтримки Фонду “Партнерство за сильну Україну”, який фінансується урядами Великої Британії, Естонії, Канади, Нідерландів, Сполучених Штатів Америки, Фінляндії, Швейцарії та Швеції.

Новини